Importanta si relevanta continutului stiintific


        Alierea
        Obtinerea laser a unui aliaj la suprafata unui material implica topirea si amestecul stratului depus in prealabil si a substratului pe care este depus, urmat de solidificarea rapida a amestecului. Materialul de aliere poate fi predepus prin electroliza, depus din faza de vapori sau plasma sau poate fi injectat sub forma de pudra in timpul topirii laser a materialului. Suprafata astfel rezultata prezinta o rezistenta sporita la coroziune si oxidare.
        Fig. 1.2 ilustreaza schema unui astfel de proces ce foloseste un laser in unda continua. Schema cuprinde in general trei parti: sursa laser, sistemul de focalizare, camera de control a atmosferei si un suport automatizat de deplasare a probei ce este fixata pe acest suport (Laser Surface Allowing - LSA) .
        Suportul de translatie 3D trebuie sa permita suprapunerea a circa 20-30% a regiunilor succesive de topire pentru a asigura o omogenitate a suprafetei tratate. Acesta mai asigura viteza si timpul de interactie optime dintre material si fascicul. Iradierea conduce la un proces tranzitoriu de topire, transfer de masa prin difuzie/convectie in topitura si solidificare ultrarapida pentru a forma o zona de aliaj (Fig. 1.2 c, d).
        Adancimea, structura chimica, microstructura si proprietatile asociate ale zonei de aliaj depind de parametrii radiatiei laser: energie/putere incidenta, profilul/diametrul fasciculului laser, timpul de interactiune sau durata pulsurilor, grosimea si compozitia stratului predepus precum si reflectivitatea, coeficientul de absorbtie, conductivitatea termica, punctul de topire si densitatea.

        Durificarea
        Durificarea implica incalzirea materialului deasupra unei temperaturi de transformare si o racire ulterioara rapida. Temperatura de transformare este, in general, sub temperatura de topire. Acest tip de tratament termic permite inghetarea fazelor de neechilibru ce au proprietati fizice modificate.

Image description

Fig. 1.2. a)-d). a) Schema dispozitivului experimental utilizat pentru aliere, b) procesul de incalzire/topire, amestec si solidificare in LSA si microstructura c) a unei zone tipice de aliaj si d) interfata solid- lichid formata in LSA pe Cu cu Cr.
Se observa ca in zona aliata domina convectia c) iar cresterea epitaxiala marcheaza solidificarea topiturii d).

 

<< pagina anterioara | pagina urmatoare >>